Bal sağladığı yararlar konusunda, doğanın en mucizevi besinleri arasında yer alıyor. Oldukça yararlı ve sağlıklı besinlerden biri olan bal, birçok özelliğe sahiptir. Bilinen en önemli özelliklerinden biri de kandaki şekeri dengelemesi, son derece sağlıklı ve birçok derde deva olmasıdır. Şimdi balın özelliklerini inceleyelim.

Balın özellikleri

Meşe balı arıcılık ve bal sektörünün sunmuş olduğu en büyük mucize ürünlerden biridir. Oldukça fazla tedavi özelliğine sahip olan bu bal çeşidi, aroması ile egzotik olan bal türlerinden biridir. Dayanıklılık, güç ve iyi bir tat ve sağlıklı olmak ile aynı anlama gelen balın özelliklerini, kullanım alanlarını ve yararlarını inceleyelim.

Meşe balı nedir?

Meşe balı bir çeşit özsü balıdır. Meşe ağacının palamutlarının salgılamış olduğu maddeye verilen addır. Özsuyu tüketen arılar tarafından üretilen bal çeşididir. Çiçeklerden üretilen balla karşılaştırıldığında meşe balı daha koyu bir renk tonuna sahiptir. Bu sebepten ötürü siyah bal olarak bilinmektedir. Aroması oldukça yoğundur ve son derece zor katılaşan bir bal türüdür.

Meşe balı nasıl üretilir?

Meşe balı kahve tonlarındaki topraklara özgü ağaçlardan biridir. Bu ağaçlar yüksek yağış alan bölgelerde ve dağlarda bulunur. Meşe ağacının soluk ve ince olan çiçekleri, meşe palamuduna evrilir. Ağustos ve temmuz aylarında, bal arıları üretime başlarlar. Üretim süreci öncelikle arıların meşe palamutlarında bulunan şekerli bileşiklerin librasyonuyla başlamaktadır. Bu bileşikler, diğer tüm çalı ve bitkilerin nektarları gibi arılar tarafınca arıtılmak için kovanların içerisinde depolanmaktadır. Arılar bileşiklerin daha olgun bir hale gelmesi için bir çeşit enzim salgılamaktadırlar. Sonrasında kovanda arıların kış aylarında hayatta kalabilmeleri için yeterli seviyede bal bırakılır. Daha sonra bal petek içerisinden çıkarılır. İçeriği boşaltılarak paket haline getirilir.

Meşe balının özellikleri nelerdir?

Meşe balı sağlık açısından son derece faydalı özellikler içermektedir. Oldukça yüksek bir demir kaynağına sahip olan bu bal oldukça yararlıdır. Zihinsel ve fiziksel yorgunlukla mücadelede son derece önemli bir etkiye sahiptir. Ülser, astım, karaciğer ve mide hastalıklarına karşı son derece etkilidir. Meşe balının içeriği mucizelerle doludur. Meşe balı polifenol bileşikler içermektedir. Ayrıca meşe balının içerisinde yüksek seviyede mineral tuzları bulunur. Meşe balı molekülleri içerisinde magnezyum, fosfor, potasoyum ve demir gibi birçok mineral konsantrasyonu bulunmaktadır. Ayrıca a vitamininden tutunda B2 gibi birçok önemli vitamin kaynağına da sahiptir. Birçok hastalık için alternatif tıp ürünüdür ve şifalıdır. Ayrıca enerji veren özellikleri ve etkileriyle dikkat çekici bir üründür. İltihap ve enfeksiyonlara karşı son derece önemli bir silahtır.

Meşe balının faydaları nelerdir?

Siyah bal olarak bilinen meşe balı element ve birçok özelliği bakımından şifa kaynaklarından biridir. Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman birçok fiziksel ve zihinsel hastalığın giderilmesi konusunda son derece önemli bir üründür.

Meşe balı sindirimin desteklenmesini sağlar. Enzim içeriği sayesinde gıdaların mide duvarında emilimi için iyi bir uyarıcıdır. Ayrıca midedeki besinlerin çözünmesi konusunda son derece yardımcı bir üründür. Sindirim sisteminden geçişi kolay bir hale getirir. Bunun dışında anti-inflamatuar, özelliği, sindirim sistemiyle alakalı hastalıkların giderilmesini sağlar ve bu hastalıklarla savaşır. Magnezyum kalsiyum ve minerallerin emiliminin desteklenmesine fayda sağlar. Bu sebepten ötürü çocuklarınızın gelişim süreçlerinde bal tüketmeleri son derece önemlidir.

Meşe balı boğaz ağrısını gidermek konusunda son derece etkilidir. Anti bakteriyel ve anti enflamatuar bileşeni, c vitamını, farenjit, ve boğazdaki enfeksiyonlarla alakalı hastalıklarla mücadele etmek konusunda son derece etkili bir çözümdür.

Meşe balı son derece doğal bir yumuşatıcıdır. İltihaplanmış olan sert bölgelerin yumuşamasını sağlar. Vücutta iltihaplanmış bölgelerin daha çok şişmesine engel olan maddeler içermektedir. Bu sebepten ötürü, sorunlu bölgelere düzenli bir şekilde uygulandığında hızlı bir iyileşme sürecine şahit olabilirsiniz.

Meşe balı kan basıncını iyileştirir ve dengeler. Kolesterolün düşmesine katkı sağlar. Yüksek tansiyonu bulunan kişilerde kan basıncını dengeleme konusunda son derece yardımcı bir maddedir.

Meşe balı anemi ile mücadele etme konusunda son derece etkilidir. Vitaminler, besinler ve diğer bileşenlerin karışımına dâhil olan mineral tuzların oranı, meşe balını aneminin üstesinden gelen bir besin haline getirmektedir.