Bal doğal bir şeker ve karbonhidrat olarak kabul edildiği için kan şekerini etkilemesi son derece normaldir. Sofralarımızda kullanmakta olduğumuz şekerle kıyasladığımızda balın daha düşük bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Yapılan araştırmalar sonucunda;

Bazı önemli araştırmalar, bal yemenin son derece yararlı olduğunu göstermektedir. Bal yerken insülin seviyesinin yükseldiği, kanda bulunan şeker oranının düştüğü uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Bu yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. 2004 senesinde yapılan bir çalışmada bal ve şekerin glikoz seviyeleri üzerinde olan etkileri inceleme altına alınmıştır. Araştırmacılar 75 gram bulunan bir çözeltinin, yarım saat içerisinde tip2 diyabet hastası olan ve diyabet hastası olmayan bireylerden kan şekeri ve insülin seviyelerini yükselttiğini saptamıştır. Yine farklı bir gruba aynı seviyede şeker bulunan bir sıvı verilmiştir. 2 saat içerisinde kan şekeri seviyesindeki düşüş görülmüş ve şekerli çözelti içen bireylerin bulunduğu gruba göre bal yiyenlerin kan şekerleri daha düşük seviyede gözlemlenmiştir.

Hipoglisemik etki

2018 senesinde yapılan çalışmaların inceleme altına alınmasıyla, balın hipoglisemik etkiye sahip tip2 diyabet tedavisinde yararlı olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Farklı bir deyişle, balın kan şekerini dengeleme konusunda son derece etkili olduğudur. 2018 senesinde yapılan bir araştırma sonucunda, rafine şekeri yerine bal kullanmanın şeker oranının daha az seviyede tutulmasına yardım edeceği bilgisidir. Araştırmacılar, bu durumu balın oldukça düşük glisemik indeks oranına sahip olup, kolesterol seviyesini düşürme özelliklerine bağlıyorlar.